Beeldende vorming

Klassiek

2D

Titel   :  De 'kleine' toren van Babel
Door :  Pieter Breugel de Oude
Anno : 1563



De Toren van Babel is het onderwerp van twee olieverfschilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Ze verbeelden de bouw van de Toren van Babel, naar het Bijbelverhaal.
De manier waarop Bruegel de architectuur van de toren uitbeeldde, met talrijke bogen en andere voorbeelden van Romeinse bouwkunst, doet denken aan het Colosseum in Rome, dat door de christenen in de tijd van Bruegel gezien werd als een symbool van de vervolging.

3D

Titel     : Trevi fontein
Door   :  Nicola salvi
Anno   :  1762



De Trevifontein of Fontana di Trevi is de grootste en bekendste fontein van Rome.
De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd. In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam.
De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, en tegelijkertijd uitroept “Arrivederci Roma, tuam gratiam volo, in Tiberim acqua tua fluit" tot ziens Rome, ik wil je gunst, je water stroomt naar de Tiber) zal men ooit terugkeren naar Rome. (Vroeger dronken de mensen ook het water uit de fontein als ze dorst hadden en ook om dezelfde bijgelovige reden).

Modernisme

De moderne kunst is ontstaan in het begin van de 20ste eeuw. Dit is een algemene term voor een aantal belangrijke stromingen: Kubisme, Futurisme, Dadaisme en Surrealisme. Het algemene kenmerk van moderne kunst is vooral de drang om te expirimenteren.
 



 2D

Titel   :  Victory boogie woogie
Door  :  Piet Mondriaan
Anno  :  1944



Victory Boogie Woogie is geschilderd in olieverf en papier op canvas met afmetingen 127 bij 127 cm en met een verticale as van 179 cm. Het werk is geschilderd voornamelijk in de drie primaire kleuren blauw, geel en rood met verder wit, grijs en zwart, dansend door elkaar heen, opgesplitst in vlakken, vlakjes en blokjes. Het wit wordt afgewisseld door grijzen, het blauw door donkerblauwe blokjes die bijna zwarte accenten lijken, en het geel op een paar markante plaatsen door gebroken gelen. Ook het rood, hoewel minder in het oog springend, wordt gevarieerd. De door elkaar dansende kleuren en de dynamiek van het opengebroken netwerk van de lijnen verwijzen volgens sommige beschouwingen naar het dynamische tempo en het bruisende levensritme van de grote stad New York.
De naam Victory Boogie Woogie is niet van Mondriaan zelf. Wel is bekend dat hij dit werk zag als een tweede Boogie Woogie (na het eerdere werk Broadway Boogie Woogie) en dat hij ook wel sprak over een Victory. De naam is waarschijnlijk postuum aan het werk gegeven door Mondriaans erfgenaam, Harry Holtzman.

3D

Titel : Sylvette
Door: Pablo Picasso
Anno: 1954



 
Sylvette was de muze van Pablo Picasso die hij in 1954 ontmoette toen Picasso al 73 jaar was. Sylvette fungeerde als model voor vele tekeningen, schilderingen en kleine bouwwerken van onder meer metaal.
Ook het gelijknamig gezandstraalde beeld (een betonnen tekening) van 7.5 m hoog en 4.5 breed in Rotterdam is op haar gebaseerd.
Rotterdam wilde in 1963 een betonnen sculptuur aanschaffen, maar door protesten van de bevolking kwam het beeld pas in 1971 in Rotterdam. Het beeld van Picasso, op basis van de betontechnieken van de Noorse kunstenaar Carl Nesjar, moest het moderne en vooruitstrevende karakter van de stad onderstrepen.


Post Modernisme
De term postmodern wordt sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw voor van alles en nog wat gebruikt. De inhoud van het begrip lijkt even breed als vaag. Letterlijk betekent postmodern: na het moderne.

2D

Titel  : Campbells Soup
Door : Andy Warhol
Anno : 1964






Een binnenhuisarchitecte, Muriel Latow stelde Warhol voor dat hij de dingen zou schilderen waarvan hij het meeste hield. In eerste instantie noemde hij "geld". Toen ze zei dat hij iets moest schilderen wat mensen herkennen, een blik soep bijvoorbeeld, vatte Warhol dit letterlijk op, zoals hij wel vaker deed, en voor zijn eerste grote tentoonstelling schilderde hij zijn roemruchte Campbell's soepblikken. Hij schilderde alle tweeëndertig varianten van Cambell soup. De blikken verschillen alleen in de titel van de soep (zoals Chicken, of Cream of Asparagus). Warhol hield ook van geld en schilderde dus ook bankbiljetten. Hij adoreerde beroemdheden (en aspireerde beroemdheid); dus schilderde hij ze.

3D

Naam: U rijdt een Volvo
Door: Julian Opie
Anno : 1996



 
De auto met de titel ‘U rijdt een Volvo’. Hij veroorzaakt een schaduw op de grond, doordat het licht schuin van boven komt. De auto is gebouwd in 3d en neemt veel ruimte in, omdat het een massief voorwerp is. Er zijn geen openingen in. In het voorwerp herken je geometrische vormen en het is rechthoekig gebouwd. De uitdrukking is stevig en modern. Je krijgt het niet snel kapot. De Volvo ziet er glad uit door de laklaag die eroverheen zit. Het hout eronder zorgt ervoor dat het voorwerp echt stevig is. De kleurbeleving is erg neutraal. Er wordt vooral gewerkt met de kleuren grijs, wit en zwart.



Les Beeldende vorming 3D

Titel : Reizen door de stad.

Opdracht : De leerlingen bouwen van kosteloos materiaal een zelf bedacht voertuig dat door de kleine straten en stegen van de stad past. De leerlingen werken in twee tallen aan  deze opdracht.

Dit voertuig moet aan de volgende eisen voldoen.
- Het voertuig is voor maximaal 2 personen.
- Het voertuig past door de smalle straten van de stad ( een breedte van maximaal 15 cm)
- Het voertuig mag rijden, varen en glijden.



Uitwerking :

De leerlingen bekijken eerst een kort film fragment. klik hier

Hierna teken ze op een wit A4 vel hun ontwerp.

Vervolgens proberen ze hun ontwerp uit te werken met kosteloos materiaal ze krijgen hier maximaal 1 uur de tijd voor.

Als alle voertuigen af zijn worden ze getest in een smalle steeg. (nagebootst met twee gymbanken die 15 cm uit elkaar staan) Passen de voertuigen door de steeg?


Theorie van Parsons

Deze les zit in het stadium leerbaar , want er zit een beeldaspect in: Ruimte 

Ook leren de leerlingen verschillende technieken.

Deze les zit ook in het stadium expressie, omdat de leerlingen een eigen productie maken met hun eigen gevoelens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten